A Down szindrómás Gucci esete a Puzsér #metoo-val

Érdekes, izgalmas témát boncolgatott a minap Puzsér Róbert. Történt ugyanis, hogy egy Ellie G művésznéven szerepelgető, kedves arcú, Down szindrómás hölgy jelent meg a Gucci felületein, és ha nem értettem félre valamit, akkor a Vogue egyik számában is foglalkoztak a modellel. A híres, hírhedt hazai kritikuskirály legott párhuzamot vont a hölgy esetével, valamint a honi trash Jolly Jokerével, a bárhol, bármikor bevethető Pataky Attilával. A párhuzam azonban súlyosan sántít. Míg az UFO hívő anticeleb Pataky bármelyik fellépése netto szégyenkezésre kényszerít minden, a kultúra iránt fogékony embert, addig Ellie felbukkanása egy egészen másik dimenzióba tolhatja a klasszikus szépségipart.

Na persze azt még véletlenül sem gondolnám, hogy búcsút vehetünk az anorexia határait súroló, génmanipuláltnak tűnő, a végletekig idealizált testektől. Nem.

Puzsér párhuzama azt sugallja, hogy ugyanolyan aljas Pataky Attilát rockzenésznek, mulatós parasztnak, vagy akár UFO szakértőnek láttatni a médiában, mint amennyire álságos azt terjeszteni egy Down szindrómás lányról, hogy valóban van keresnivalója tartósan a beauty szektorban.

És itt jön véleményem szerint Puzsér gondolatmenetében a logikai feszültség. Nevezetesen míg Pataky Attila mindig is csupán egy lesajnált anticeleb lehet, akit kizárólag a mainstream legmélyebb bugyraiban lehet műsorszámként eladni, addig az Ellie jelenség – és erre éppen a divatszakma hozta a legtöbb példát – tartósan szerepet kaphat a térben.

Nem akarom idecitálni azt a temérdek példát, hogyan emelte be a hétköznapok vizualitásába a divat a fekete, vagy ha úgy tetszik a “nem fehér” modelleket, milyen nyíltan lehet kifutón egy-egy vitiligos arc, mennyire beleégett a köztudatba, és állandó jelenlétet vívott ki magának a plus size kategória.

Divat az, ami divattá válik! – bárcsak tudnánk előre, mekkorát kaszálhatnánk…

Természetes közege a szakmának a folyamatos kísérletezés, ahogy új, a megszokottól eltérő utakat keres, és persze ne feledjük, hogy hatalmas pénzgyárak mozognak itt a háttérben. Ennyiben igazat kell adjak Puzsérnak, hogy a divat igyekszik tovább pengetni azokat a húrokat, amilyen rezonanciákat aktuálisan a világban tapasztal. Ki ne tenné?! Profitért csinálják, mennek a tuttira! #metoo, #blacklivesmatter és társaik mind-mind megalapozott társadalmi igények mentén robbantak be a köztudatba, még akkor is, ha sajnálatos módon mindegyik mozgalom kitermelte a maga szélsőségesen elfajzott verzióját, amely számon kéri a nem megfelelően követőket.

Szóval “szánalompornót” emlegetni még egy ennyire a kisebbségekre, valamint a hátrányos helyzetűekre kihegyezett szituban sem érzem megalapozottnak.

Őszintén bízom benne, hogy egy újabb olyan társadalmi csoporttal fogunk gazdagodni, akik nem érzik úgy, hogy egy karantén az életük!

 

písz

 

Kun Gergely