Hogyan vásárolj valóban fenntartható módon ruhát?

Azt olvasom az interneten valahol, hogy “Zendaya vintage ruhái a second hand robbanásának kezdetét jelzik”. Remek. Nosza, googlezzuk meg, ki is az a Zendaya! A csodaszép hölgy színésznő, valsz azért nem ismerhettem, mert nem nézek Pókember filmeket, karrierje elején modellkedett (fast fashion márkáknak is – szép ív), van kutyája és talán ami a legfontosabb karakterképző vonása, hogy vegetáriánus. Az, hogy a second hand (!!!) robbanását miért éppen a hölgy ráadásul vintage darabjai mérföldkövezik annak ellenére nem sikerült megtudnom, hogy a cikk még Csalár Bence személyében divatszakértőt is megszólaltat.

Szögezzük le legelőször is, hogy a bolygó védelme és a fenntartható életvitelnek a lehető legtöbb élethelyzetre való kiterjesztése szívügyem, és tisztázzunk gyorsan pár fogalmat! Na nem úgy akadémiai szinten, hanem a hétköznapi szóhasználatban.

second hand vagy használt ruhák: valaki által használt, többé-kevésbé értékelhető állapotban lévő ruhák, jellemzően rendkívül nyomott árakon történő másodvirágzása, leginkább szűkös anyagi mozgástér által vezérelt piac

vintage ruhák: egy korábbi korszak divat trendjét megidéző, elsősorban új ruhák, a stílus és a vonalvezetés valamelyest a jelen kor elvárásaihoz és trendjeihez igazítva, ritkább esetben valóban régi ruhák (ezek inkább jelmezek, nem pedig utcai darabok)

Fenti két fogalmat megértve, cincáljuk szét a Zendaya művésznő nevével eladott cikket, és próbáljunk valódi megoldást kínálni a fenntartható és észszerű ruhavásárlásra.

Először is ahogy nem létezhet használtautó piac az új autók folyamatos gyártása nélkül, úgy a second hand boltok is hamar beszerzési forrás nélkül maradnának, ha valakik nem vásárolnának új ruhadarabokat, majd pedig mondanának le ezekről még hordható állapotban. A second hand berobbanását – sajnálatos jelenségként – éppen az eszetlen fast fashion virágzása tette lehetővé, ily módon viszonylag könnyen belátható, hogy nem kínálhat megoldást a bolygó boldogulására egy olyan jelenség, mely önnön létét is egy bolygómérgező tevékenységnek köszönheti!!! Zendaya kisasszony valószínűsíthetően horrorisztikusan drága, vintage Versace ruháját kvázi követendő példának beállítani nagyjából ugyanolyan álságos, mint mérgező privat jet-ekkel bolygómentő konferenciákra repkedni, és ott könnybe lábadt szemekkel előadást tartani a Föld utolsó óráit vízionálva…

27 éve ruhával foglalkozó emberként a fast fashion jelenséget az első perctől kezdve zsákutcának tartottam. Ne tévesszen meg senkit, hogy milyen régóta sikeresen (a nagy cégek szempontjából!!!) működik a szisztéma, csak azért, mert a zsákutca hosszú, és úgy tűnhet, hogy remekül haladunk, attól még az zsákutca, és előbb-utóbb irányt kell váltanunk. Ugyanilyen régóta ugatom, hogy a fast fashion-t kizárólag ugyanaz a “majd csak jó lesz valamire, ennyiért nem lehetett ott hagyni” érzés tartja életben, amivel nagyanyám is megindokolta a számára elérhető, olcsó kínaiban frissen beszerzett vackokat.

Mi tehát a megoldás?

A megoldás az önazonos, jó minőségű, ezáltal tartós, lehetőleg Európában gyártott ruhák átgondolt vásárlása, ami olyan gardróbot eredményez, amelynek darabjait hosszú időn keresztül tudjuk majd használni az avittság bélyege nélkül. Ha ez a tudatos kiválasztás nem menne egyedül, akkor kérjük bátran stílustanácsadó segítségét, aki kalauzol bennünket! Mi például ezzel foglalkozunk ingyen, örömmel…

Egy gondolat erejéig visszatérve Zendaya kisasszonyra, és persze nem azért, hogy ekézzem, tegyen ő belátása szerint, de az instagram oldalát csak egy kissé legörgetve ott sorakoznak a fotókon a nagy divatmárkák egyedi kreációi, alattuk pedig a köszönetnyilvánító szövegek.

Valentino, Lancome, Loewe, Bulgari, Balmain, Christian Louboutin … abba is hagytam a filléres kis ruhamárkák görgetését, melyek designer darabjaiba botlunk lépten-nyomon a budapesti turkálókban is… ugye, ugye?

üdv

 

Kun Gergely

Segítünk, hogy rátalálj a stílusodra!

Célunk a Loft-nál, hogy felébresszük a sikerre éhes emberekben rejlő stílusérzéket, és magabiztosságot árasszanak magukból!

Ezt egy ingyenes, személyre szabott stílustanácsadással érjük el a hozzánk betérők számára.

Nem ruhadarabokban, hanem teljes szettben gondolkodunk, ami segíthet az általad vágyott irányban formálni a rólad kialakuló képet!

Érkezésed első percétől, a válogatáson keresztül, a kiválasztásig, és akár a méretre szabásig fogjuk a kezed!

Minőségi, olasz ruhákból dolgozunk, amelyekre hatalmas kedvezményeket is adunk!

Jelentkezz be most egy ingyenes stílustanácsadásra Online időpont foglaló rendszerünk segítségével!

Vagy keress minket alábbi elérhetőségeinken:

Kun Gergely